Projecten

Zo goed als nieuw

Vakmanschap is Meesterschap

De wieg voor restauratie | Bron SBS6 / Talpa producties

Een zus laat een honderd jaar oude wieg restaureren voor haar zus in Ierland. Ik mocht deze wieg restaureren voor het tv programma Zo goed als nieuw van SBS6.

De wieg in de schuur | Bron SBS6 / Talpa producties

Een zoon laat de oude, unieke motor waar zijn vader vroeger altijd op reed opknappen. Een kleindochter zorgt ervoor dat de bruidsjurk van haar oma, die bij een brand verloren ging, op basis van oude foto’s volledig wordt nagemaakt. En twee zusjes laten een geliefd familieportret van hun moeder restaureren.

Deze en nog veel meer verrassingen staan centraal in het reality surprise programma Zo goed als nieuw. Zonder dat de eigenaars het weten, laten hun vrienden of familieleden dierbare spullen met een enorme emotionele waarde en waar een prachtig verhaal achter zit, volledig restaureren of opnieuw maken. Persoonlijke verhalen, ambachtelijk vakmanschap en indrukwekkende metamorfoses zie je in Zo goed als nieuw, vanaf september te zien bij SBS6. Het wordt geproduceerd door Talpa.

Elke aflevering van dit feelgood programma bestaat uit verschillende cases. Hoe groot of hoe klein de case ook is: elke metamorfose of restauratie gaat gepaard met een bijzondere herinnering of emotioneel verhaal. Daarbij heeft degene die verrast gaat worden geen idee en is het dus nog een hele uitdaging om die geliefde oldtimer die achterin de tuin onder een laken staat te verpieteren, weg te krijgen!

Nadat het verhaal is verteld en het voorwerp ‘ontvreemd’, is het aan de beste ambachtslieden in ons land om deze geliefde spullen zo goed als nieuw te herstellen. Voor het opknappen van een prachtige oude basgitaar reist de opnameploeg naar Middelburg waar de beste gitaarbouwer van Nederland zijn atelier heeft, voor een poppenhuis moeten ze naar Groningen en dé specialist als het gaat om het opknappen van oldtimers zit toch echt in Utrecht. Lukt het ze om dat ene ontbrekende onderdeel te vinden? Krijgen ze op tijd de juiste stof, de juiste verf of de juiste lijsten te pakken? De ambachtsmannen en -vrouwen hebben natuurlijk oog voor de kleinste details. Als het werk af is, staat niets de grote verrassing meer in de weg: het moment suprême breekt aan.

De vrienden of familieleden brengen de verrassing altijd op een creatieve manier bij de ontvanger. Dat kan met een persoonlijke boodschap, een poster die ineens langs de weg hangt of een filmpje waarmee ze degene die ze verrassen naar een speciale locatie lokken. Hoe is het om daar ineens je zonen te zien met jouw oude motor die er weer uitziet als nieuw? Jouw kleindochter in jouw trouwjurk die eruitziet alsof ie net is gekocht? Of jouw dochters die dat dierbare familieportret in ere hebben hersteld?

Zo goed als nieuw brengt generaties bij elkaar, loopt over van nostalgie, emotie en ambacht, maar laat vooral zien dat het gelukkig maken van mensen voor iedereen binnen handbereik ligt.

Bron: Talpa TV/BM


(artikelen)
 1. Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten
 2. Masterly the Hague 2021
 3. Toekomstdenken
 4. Een mandeken in fijne teen
 5. Masterly the Hague 2019
 6. Marry a Crafts(wo)man
 7. Zo goed als nieuw
 8. HOW & WOW op de DDW 2019
 9. HOW & WOW
 10. DH9
 11. ILAVY
 12. De Bloemenier
 13. Crossing Parallels
 14. Alicia Minnaard
 15. LJOCHTSTILL
 16. Projecten
 17. AD HOC
 18. Asha Swillens
 19. Scarred Vessels
 20. Ubuntu

(internet)