Vlechtwerk

Rotan vlechtwerk is hot

Het Kuipje

Wie herkent het niet uit de de zeventiger jaren zo’n typisch rond rotan kuip stoeltje? Met een mooi vintage groen, paars of oranje kussentje er in?

Rotan meubels mogen zich verheugen in de vernieuwde aandacht van stylisten en interieur ontwerpers. Rotan wordt weer omarmd en is terug van weggeweest.
De mooiste rotan meubels werden van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig gewoon in eigen land gemaakt: In Noordwolde stonden meubelfabrieken die samenwerkten met nationaal en internationaal erkende designers.

In het midden van de vorige eeuw speelt rotan een belangrijke rol in het Dutch Design. De bakermat ligt in Noordwolde in Friesland, waar twee fabrieken, Rohé en Gebr. Jonkers, zich specialiseren in vlechtwerk. Het rotan komt uit Indonesië en vervangt de oorspronkelijke wilgentenen, die veel minder taai en buigzaam zijn.

De luchtige en strak vormgegeven rotan meubels passen prima in de functionalistische stijl van de Goed Wonen periode. Beide meubelproducenten werken met zowel Deense als Nederlandse ontwerpers, waaronder één van de meest bekende ontwerpers Dirk van Sliedregt.

Rotan krantenstok | Foto: Haye Bijlstra

In het begin ontwerpt Van Sliedregt de hele stoel van rotan. Dit past echter minder goed bij de strakke stijl van die tijd. Daarom bedenkt hij begin jaren ’50 de combinatie van rotan met een stalen buisframe. Een enorm succes, waarbij hij zelfs bejubeld wordt door de stichting Goed Wonen.

In de jaren ’70 raken beide bedrijven, die elkaars concurrent zijn en er een sport van maken om elkaars ontwerpen te stelen, in verval. De crisis slaat toe en de meubelhandel stort in. Ook de aanvoer van rotan wordt gestaakt, vanwege de beschermende maatregelen die Indonesië neemt om haar eigen industrie te beschermen. Nadat eerst Gebr. Jonkers in de jaren ’80 moet stoppen, moet ook Rohé uiteindelijk in 1997 haar deuren sluiten.


(artikelen)
  1. Fijnscheenwerk is een vak apart
  2. Aandacht voor ambacht biedt kans voor design
  3. Windsein Oostmahorn
  4. Hedendaags vlechtwerk
  5. Rotan vlechtwerk is hot
  6. Traditioneel vlechtwerk
  7. Krantenstok
  8. Miniaturen vlechten is precisiewerk

(internet)