Workshops

VlechtLAB bij Hawar

Onderzoeken, verkennen en maken.

Coiling – Twining – Stake&Strand – Plaiting – Looping – Knotting – Wrapping – Random Weave

Een introductie in de wereldwijd meest voorkomende (mand) vlechttechnieken.

Technieken die over de hele wereld gebruikt worden door zowel traditionele als hedendaagse makers. Cursisten leren nieuwe vaardigheden of borduren voort op al opgedane kennis van de aangeboden technieken. De cursus kent een experimenteel karakter maar vertrekpunt is altijd de traditie. Vlechtwerk heeft een sterke connectie met andere ambachtelijke en kunstzinnige technieken. Tegelijk is er ook een duidelijke link met ethnografica en behoud en conservering.

Het is fijn met eigen handen een object te maken in een techniek die al eeuwenlang hetzelfde is. Een techniek die niet door machines overgenomen is. Aan het eind van een (thema) workshop nemen cursisten niet alleen een zelf gevlochten object mee naar huis maar hebben ze ook kennis verworven over het materiaal , de techniek en het vlechtambacht. We vlechten met een uitgebreid palet aan materialen waaronder wilg, papier, kunststof, textiel ed. Hedendaagse materialen én traditionele materialen.

Als materiaalvormende technieken hebben vlechten met wilgenteen en weven met textiele materialen meer overeenkomsten dan verschillen. Naaldkant en Looping zijn textiele en vlechttermen voor één en dezelfde techniek. Kennismaken met en delen van materialen en techniek als inspiratie en verrijking voor zowel traditionele als hedendaagse makers.

De workshops worden gegeven om de 2 weken op dinsdag avond in Oldeberkoop bij HAWAR van 19- tot 21.30

Data deel 1: – 16 & 30 oktober 2018 – 13 & 27 november 2018 – 8 & 22 januari 2019
Data deel 2: – 5 & 19 februari 2019 – 5 & 19 maart 2019 – 2 april & 16 2019

De cursus is exclusief materiaal, in overleg met de docent kan men eigen materiaal meebrengen.

Daarnaast wordt er natuurlijk voor koffie, thee en wat lekkers gezorgd. Voor wie dat handig is, is het atelier al om 17 uur geopend en staat ook eventueel de keuken tot uw beschikking.


(artikelen)
 1. Agenda
 2. Driedaagse Masterclass Coiling
 3. Craft in Focus 2019
 4. Vlechten met textiel
 5. VlechtLAB bij Hawar
 6. Ronde mand 1:12
 7. Masterclass Coiling
 8. HAWAR textielinstituut
 9. Craft & Tradition bij de DAE
 10. Workshops en opleiding
 11. Workshops op maat

(internet)