Herstellen met respect

Reparatie wieg
Restauratie wieg | Foto: Esmé Hofman

Ambacht begint bij aandacht voor het verleden. Mijn kennis van technieken van toen gebruik ik bij de restauratie van het tasje van oma of een wieg voor een nieuwe wereldburger.

Opleiding

Tijdens mijn opleiding aan de 4-jarige vakopleiding in Lichtenfels was vlechtmeubelbouw een belangrijk onderdeel. Daar werd een degelijke basis gelegd voor een interessante tak van mijn vlechtatelier. Ik restaureer stoelvlechtwerk van rotan webbing en biezen, maar ook het vlechtwerk aan designstoelen en andere meubels zoals wiegen.

Restauratie

Vlechtwerk is kwetsbaar. Na jaren intensief gebruik, invloeden van het klimaat of insectenvraat is restauratie soms noodzakelijk. Reparatie en restauratie gebeurt altijd met respect voor het object. Bij stoelen moet soms meer gerestaureerd worden dan het vlechtwerk alleen dan werk ik samen met gecertificeerde houtbewerkers.

Bij vlechtwerkrestauratie is sprake van veel verschillende materialen, van natuurlijke tot synthetische vlechtmaterialen, soms ook textiele materialen en technieken. Veel vlechttechnieken hebben een directe link met textiele technieken, al zijn de materialen vaak wat houtachtiger.