Workshops

Driedaagse Masterclass Coiling

FENDUQ

Naar aanleiding van de expositie FENDUQ in het Fries Museum waarin kunstenaar Eric van Hove samenwerkt met tal van ambachtsmensen uit onder andere Marokko en Nederland, organiseert Crafts Council Nederland een Meet the Master Coiling. Je gaat aan de slag met deze prachtige ambachtelijke techniek. In deze driedaagse masterclass leer je eerst de basis. Als je die beheerst, ga je werken met de traditionele materialen als espartogras en wol en maak je je eigen mand met deksel of platte schaal.

Berbers

Marokkaanse Berbers (of Amazigh) staan bekend om hun hoogwaardig handwerk. Een van de technieken die gebruikt wordt is coiling. Dit is overigens geen specifieke techniek van de Amazigh maar wordt in vele landen ter wereld toegepast. Je neemt een bundel palmblad of gedroogd gras en omwikkelt het met wol of gekleurd blad. Door het afbinden van bepaalde delen ontstaat een patroon dat de hand van de maker/maakster laat zien. Er worden onder andere schalen en voorraadmanden van gemaakt.

Workshop

Handwerk van de verschillende Marokkaanse Berberstammen is herkenbaar aan de gebruikte symbolen, ontwerpen en kleurgebruik. Patronen worden van generatie op generatie doorgegeven en zijn daarmee een belangrijk onderdeel van de cultuur. Kunst en ambacht kunnen ons veel vertellen over de maaksters/makers. Tijdens deze driedaagse leer je daar veel meer over.
We werken in het atelier van het museum, de tentoonstelling Fenduq is heel dichtbij. Je krijgt een rondleiding en je kan er tijdens het werken inspiratie op doen. Ook kan je je eigen (gekleurde) wol meenemen.

Waar

Locatie: Fries Museum
Data: 1, 2, 3 november 2019, van 10.00 – 16.00 uur
Prijs € 225,00 / € 175,00 studenten
Inclusief entree museum, koffie, thee, water en basismateriaal
Maximaal 10 deelnemers

Info & opgave: www.craftscouncil.nl


(artikelen)
 1. Agenda
 2. Driedaagse Masterclass Coiling
 3. Craft in Focus 2019
 4. Vlechten met textiel
 5. VlechtLAB bij Hawar
 6. Ronde mand 1:12
 7. Masterclass Coiling
 8. HAWAR textielinstituut
 9. Craft & Tradition bij de DAE
 10. Workshops en opleiding
 11. Workshops op maat

(internet)