Workshops en opleiding

Vlechtwerk detail I Foto: Esmé Hofman

Hands-on

Vlechten is plezier. Het is fijn met eigen handen een object te maken in een techniek die al eeuwenlang hetzelfde is. Aan het einde van een workshop nemen cursisten niet alleen een zelf gevlochten object mee naar huis maar hebben ze ook kennis verworven over het materiaal, de techniek en dit bijzondere vlechtambacht. Ik geef les in diverse vlechttechnieken van traditioneel tot hedendaags, we vlechten met een uitgebreid palet aan materialen waaronder wilg, papier, kunststof en textiel. Leer het ambacht stap voor stap van een allround vlechter, of kom voor een enkele workshop in een van de vele traditionele en eigentijdse vlechttechnieken. Ik bied beginnersworkshops aan, maar ook opleidingsmogelijkheden voor (ver)gevorderden.

Op maat gemaakt lesprogramma

Voor de serieuze vlechtstudent maak ik een persoonlijk programma op maat. In een meester-leerling programma wordt de leerling in een aantal jaren het vak van (fijnscheenwerkvlechter ) meester. Ik maak workshops op maat voor kunstenaars, studenten en kunstopleidingen die kennis willen maken met de veelzijdige textiele en constructietechniek van het vlechten. In overleg kiezen we het aanbod dat het beste bij de vraag aansluit. In het verleden heb ik verschillende projecten uitgevoerd met o.a. de Design Academy uit Eindhoven, Artez uit Zwolle, Minerva uit Amsterdam en het AOC uit Leeuwarden. Het programma kan bestaan uit diverse workshops zodat cursisten echt in een specifieke techniek duiken en meerdere toepassingen kunnen leren of juist uit een korte “snuffel workshop” om kennis te maken met meerdere vlechttechnieken.

Begeleiding

Naast workshops en cursussen op diverse niveaus in eigen atelier en op locatie, begeleid ik ook studenten van verschillende kunstopleidingen bij afstudeeropdrachten en projecten. Als moderne ambachtsvrouw kijk ik op een flexibele manier naar vragen en uitdagingen van kunstenaars en ontwerpers.

Vlechtwerk detail I Foto: Esmé Hofman

Textiel

Als materiaal vormende technieken hebben vlechten met wilgenteen en weven met textiele materialen meer overeenkomsten dan verschillen. Naaldkant en looping zijn textiele en vlechttermen voor dezelfde techniek. Kennismaken met en delen van materialen en technieken is een inspiratie en verrijking van beide handwerk gebieden. Vooral in minder bekende vlechttechnieken als coiling, looping en plaiting vinden eigentijdse vlechters en textiele handwerkers in binnen- en buitenland elkaar. Ik ben vertrouwd met textiele en vlechttechnieken.