Info

10 years of Thomas Eyck

23 DEC 2016 t/m 14 MEI 2017

WOVEN WILLOW is ook part van deze bijzondere expositie!

In het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum is de jubileumtentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck te bewonderen. Van de tien ‘hoofdstukken’ waaruit de tentoonstelling straks bestaat, was het eerste al te zien tijdens de Salone del Mobile 2016 in Milaan. Beeldend kunstenaar Wouter Paijmans toonde in Milaan een reflectie op de interieurstukken Oak Inside van ontwerper Christien Meindertsma die in 2011 in opdracht van Thomas Eyck door Roosje Hindeloopen werden geproduceerd. Wouter Paijmans plaatste deze meubels en accessoires in een schilderachtige sculptuur van huiskamer formaat.

Net als het Zuiderzeemuseum stimuleert Thomas Eyck getalenteerde designers om nieuwe ideeën te bedenken en objecten te creëren. Vervolgens worden de meest veelbelovende objecten door zijn designlabel t.e. op zorgvuldige wijze, met veel liefde voor materiaal en ambacht geproduceerd. Het Zuiderzeemuseum probeert hedendaagse kruisbestuiving tussen beproefd vakmanschap en modern design te laten plaatsvinden door moderne designers aan traditionele ambachten te koppelen. Hierdoor zijn er in het museum naast de historische collecties, verfrissende voorbeelden te zien van actueel Dutch Design dat gestoeld is op eeuwenoude tradities.

Installation 0/10 by Lernert & Sander | Foto: Lonneke van der Palen

Over 10 Jaar Thomas Eyck

Het project 10 Jaar Thomas Eyck is een samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum, curator en scenograaf Jules van den Langenberg en Thomas Eyck zelf. Jules van den Langenberg selecteerde tien productseries uit de t.e.-collectie die kenmerkend zijn voor het designlabel en het samenspel tussen Thomas Eyck en de ontwerpers en producenten met wie hij de afgelopen tien jaar werkte. Tien jonge ontwerpers, kunstenaars en architecten werden vervolgens uitgenodigd om een installatie te ontwikkelen, waarin de t.e.-objecten in een nieuwe context worden geplaatst. Op deze manier kijkt de tentoonstelling terug op, maar ook naar de toekomst van het designlabel t.e..

Jules van den Langenberg: “De auteur Oliver Wendell Holmes heeft eens gezegd: “Ik betaal graag belasting, daarmee koop ik beschaving.” Eyck investeert tijd, op de eerste plaats in een persoon. Een genereuze houding die zich heeft vertaald in een collectie iconische voorwerpen. Die naast een financiële waarde, een zekere culturele waarde in hun karakter dragen. Meer dan een retrospectief wordt de jubileum tentoonstelling aangegrepen om te reflecteren op de collectie en methodiek van Thomas Eyck. De wijze waarop hij met ontwerpers en producenten werkt en de objecten die hij gestaag ontwikkelde wordt door een jonge generatie kunstenaars, ontwerpers en architecten bestudeert, voor de gelegenheid ontwikkelen zij projecten waarin de iconische producten een nieuwe context vinden. Het tentoonstellingsmodel genereert debat en vormt een bibliotheek van gedachten over de huidige status van t.e. en wat Eyck’s toekomstige opdrachtgeverschap in vormgeving en kunsten zou kunnen betekenen”.

DDW 2016

Tijdens de Dutch Design Week, van 22 tot 30 oktober in Eindhoven, licht het Zuiderzeemuseum een tip van de sluier op van de tentoonstelling 10 Jaar Thomas Eyck die in december opent in Enkhuizen. Kunstenaar Leon de Bruijne toont in Eindhoven zijn visie op het werk van Aldo Bakker.

Over t.e.

Thomas Eyck is een uitgever en distributeur van exclusief hedendaagse design. Kenmerkend voor het onder het t.e.-label verschenen werk zijn het vakmanschap en creativiteit van de ontwerpers en de producenten en de zorg en liefde die blijkt uit de gekozen materialen en productietechnieken. Thomas Eyck selecteert de ontwerpers met wie hij werkt op basis van hun ‘handschrift’: ‘Ik vind het belangrijk dat ontwerp, materiaalkeuze en productieproces van begin tot eind consistent zijn en één geheel vormen.’ Eyck bouwt aan de zich langzaam uitbreidende t.e.-collectie door jaarlijks een of twee ontwerpers uit te nodigen om een serie producten te maken in een bepaald materiaal. De voortdurende zoektocht naar nieuwe toepassingen van materialen heeft tot nu toe een aantal productseries opgeleverd in een keur aan materialen, waaronder tin, vlas en borosilicaatglas.
Eyck: ‘Het vinden van de juiste materialen, vaklieden en producenten is even belangrijk als de ontwerpers met wie ik werk.’ www.thomaseyck.com

Over Jules van den Langenberg

Jules van den Langenberg studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en is actief als ontwerper, art director, tentoonstellingsmaker en curator. Vanuit een autonome positie anticipeert Van den Langenberg op ontwikkelingen in het vormgeving- en kunstdiscours.

Door zijn Willy Wonka gelijkende gedrag is hij betrokken bij een keur aan culturele projecten waarin het bevragen, onderzoeken en oprekken van het medium ‘tentoonstelling’ centraal staat. Naast alle activiteiten die hij op eigen initiatief onderneemt, is Van den Langenberg verbonden als docent aan de Masteropleiding van de Academie van Bouwkunst Amsterdam, werkt hij als zelfstandig redacteur voor Lidewij Edelkoorts Trend Tablet en als curator bij Studio Makkink & Bey.
www.julesvandenlangenberg.nl

Tekst afkomstig van de website van het Zuiderzeemuseum.


(artikelen)
 1. Masterly the Hague
 2. 25 Jahre - 25 Körbe
 3. U-50 INTERNATIONAL HOKURIKU KOGEI (artisan crafts) AWARDS
 4. Eijgentijds vervlochten met MIJ
 5. Forging Links
 6. 10 years of Thomas Eyck
 7. Raad en daad
 8. Esme Hofman
 9. Meesterlijk Design en Ambacht
 10. Masterly, The Dutch in Milano
 11. Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde
 12. Galerie De Kuiperij

(internet)