Dutch Design-Huis van Oranje

Excellent craft ay the court 2012

Schloss Oranienbaum | Foto: Uniquole

Opening

Grootse opening van Paleis Oranienbaum met Dutch finest. Vanaf de lente van 2012 opent Paleis Oranienbaum te Oranienbaum, het voormalige woonhuis van Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau haar deuren voor het grote publiek. Het paleis staat de hele zomer in het teken van historische en hedendaagse ‘excellent craft’.

Met respect voor de oorspronkelijke gebruiksfunctie worden de tientallen paleiskamers gevuld met werk van prominente Nederlandse vormgevers waaronder Viktor & Rolf, Hella Jongerius, Iris van Herpen, Piet Hein Eek, Spijkers en Spijkers, Marcel Wanders, Jan Taminiau, Jeroen Vinken, Richard Hutten, Bernard Heesen, Gijs Bakker en fotografie van Desiree Dolron. Maar ook jong talent krijgt een plek binnen de slotgracht van deze unieke locatie.

Mix

Het paleis toont een mix van ambachtelijk vervaardigde stukken zoals meubelen, sieraden, glas- en keramische gebruiksvoorwerpen, accessoires en handgemaakte couturestukken, aangevuld met diverse kunstnijverheidsobjecten en historische serviezen uit het Koninklijk Huisarchief. Te midden van oorspronkelijke ornamenten, delftsblauwe tegelwanden en muurversieringen komt de bloeiperiode van het paleis tot leven. Nu de grootscheepse restauratie zijn voltooiing nadert wordt de grandeur van het paleis en het omringende park in ere hersteld.

Henriette Catharina was de dochter van Frederik Hendrik, Prins van Oranje en Amalia van Solms, Prinses van Oranje. In 1660 kreeg ze van haar man een landgoed en het bijbehorende dorp en ze noemde het ‘Oranienbaum’, verwijzend naar haar afkomst. Energiek stort ze zich op dit dorp en brengt het hele gebied tot bloei. Honthorst en van Dyck versus Nederlands ontwerp en mode portretten van de vrouwen van Oranje in prachtige jurken en behangen met juwelen worden getoond in relatie tot hedendaagse sieraden en heden-daagse mode. Amalia van Solms, Koningin Beatrix, Prinses Maxima, Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau, allemaal sterke vrouwen die een plek verdienen in het Huis van Oranje.
Schilderijen van Honthorst en van Dyck temidden van Nederlands ontwerp en mode.

Voorliefde

De liefde van Henriette Catharina voor keramiek, leertapijten en glaswerk uitte zich o.a. in een grote verzameldrift en het starten van een eigen glasfabriek vlak bij het paleis. De selectie van de objecten in Dutch Design – Huis van Oranje is dan ook volledig gericht op het goed vormgegeven, handgemaakte product. Er wordt veel aandacht besteed aan de historische en hedendaagse samenwerkingen tussen ontwerpers en ambachtslieden. Op deze manier wil de organisatie tevens een bijdrage leveren aan het inzichtelijk maken van de huidige stand van zaken van de ambachtelijke disciplines binnen het Nederlands ontwerpklimaat.

PERSCONFERENTIE vrijdag 20 januari 2012, locatie Nederlandse ambassade te Berlijn
OPENING TENTOONSTELLING VOOR PERS EN GENODIGDEN woensdag 25 april 2012
TENTOONSTELLING OPEN VOOR PUBLIEK 26 april 2012 – 30 september 2012
LOCATIE Paleis Oranienbaum, Oranienbaum, Duitsland (nabij Dessau en Berlijn)
INITIATIEF Dr. Thomas Weiss, directeur Kulturstiftung DessauWörlitz

CURATOR / CONCEPT nicole uniquole
STYLING Maarten Spruyt i.s.m. Tsur Reshef

www.oranienbaumexhibition.com

De tentoonstelling wordt in opdracht van de Kulturstiftung DessauWörlitz georganiseerd, in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade te Berlijn en het Koninklijk Huisarchief. De restauratie van Paleis Oranienbaum staat onder de hoge bescherming van Hare Majesteit Koningin Beatrix en de Bondspresident van Duitsland.
De Oranjeroute
Het paleis is gelegen aan de bekende Oranjeroute, een 2500 kilometer lange aaneenschakeling van historische hoogtepunten in Nederland en Duitsland. Deze Oranjeroute biedt vele mogelijkheden tot prachtige wandelingen en fietstochten.
Oranienbaum is gelegen in het hart van Parklandschap Dessau-Wörlitz, sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De zomertentoonstellingen in Oranienbaum
De culturele en economische banden tussen Nederland en Duitsland zijn van oudsher sterk. De Kulturstiftung DessauWörlitz wil deze banden de komende jaren versterken. De komende jaren zal er iedere zomer een internationaal aansprekende tentoonstelling in het Huis van Oranje te bewonderen zijn die het grote (vak)publiek zal behagen. Centrale thema: ambachtelijke vormgeving gepresenteerd in een schitterende royale omgeving. De inhoudelijke plannen worden op dit moment door Uniquole uitgewerkt.

_________________

Comité van aanbeveling:
> Prof.dr. Titus M. Eliëns, hoofd collecties Gemeentemuseum Den Haag, hoogleraar industriële vormgeving Universiteit Leiden
> Christoph Böninger, ontwerper
> Dr. Eva Maria Hoyer, directeur Grassi Museum voor toegepaste kunst, Leipzig
> Prof.dr. Florian Hufnagl, directeur Neue Sammlung, Internationaal Design Museum Munchen
> Prof.dr. Johan ter Molen, directeur Paleis Het Loo te Apeldoorn en bijzonder hoogleraar Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid aan de Radboud Universiteit te Nijmegen
> Prof. Axel Müller-Scholl, rector Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle en hoogleraar binnenhuisarchitectuur
> Drs. Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Gesellschaft der Freunde des Dessau-Wörlitzer Gartenreiches e.V., Ostdeutsche Sparkassenstiftung in samenwerking met de Sparkasse Wittenberg, Lotto Sachsen-Anhalt, Kultusministerium des Landes Sachsen-Anhalt, ING – DiBa AG, Nederlandse Ambassade Berlijn, Koninklijk Huisarchief, Planteq ITC, The Radiator Factory / Jaga.