Info

Esme Hofman

Vlechtwerkvormgever

Ik ben allround vlechtwerkvormgever dankzij de 4-jarige vakopleiding die ik in 2001 in Lichtenfels (D) voltooide. Als één van de weinigen werd ik tot de gerenommeerde opleiding in Duitsland toegelaten. Anders dan de traditionele Nederlandse vlechter, die van oudsher vooral manden en stoelen vlecht, beheers ik door mijn Duitse vakopleiding het ambachtelijke vlechten met pitriet, de vlechtmeubelbouw, natuurlijk ook mandwerk en vlechtwerk met hele wilgenteen, stoelenmatten en mijn specialisatie fijnscheenwerk.

Advies

Als vlechtwerkvormgever ben ik daardoor in staat naast mijn eigen ontwerpen ook ideeën en wensen van collega-ontwerpers en designers te vertalen in verschillende vlechttechnieken.
Een documentatiecentrum van het Vlechtambacht, zo kun je mijn vlechtpraktijk wel noemen. Ik adviseer musea, verzamelaars, designers en particulieren bij restauratie, reparatie en constructie van bijzonder vlechtwerk.

Krekelkooitjes | Foto: Haye Bijlstra

Nationaal Kenniscentrum Vlechten

In het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde zette ik het Kenniscentrum Vlechten op. Vanaf 2008 ben ik in Noordwolde werkzaam als coördinator van het Kenniscentrum en de vlechtcursussen van het museum, sinds 2013 als conservator van het museum. Sinds kort leg ik het zwaartepunt van mijn activiteiten bij de ontwikkeling van mijn eigen vlechtpraktijk en deel ik mijn expertise via VIE, (Vereniging voor Immaterieel Erfgoed) en het Crafts Council en adviseer ik particulieren en instellingen op het gebied van vlechtwerk en vlechttechnieken.


(artikelen)
 1. Masterly the Hague
 2. 25 Jahre - 25 Körbe
 3. U-50 INTERNATIONAL HOKURIKU KOGEI (artisan crafts) AWARDS
 4. Eijgentijds vervlochten met MIJ
 5. Forging Links
 6. 10 years of Thomas Eyck
 7. Raad en daad
 8. Esme Hofman
 9. Meesterlijk Design en Ambacht
 10. Masterly, The Dutch in Milano
 11. Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde
 12. Galerie De Kuiperij

(internet)