Vlechtwerk

Aandacht voor ambacht biedt kans voor design

Scarred Vessel | Foto: Anne Couillaud

Advies

Een kenniscentrum, zo kun je mijn vlechtpraktijk wel noemen. Ik adviseer musea, verzamelaars, designers en particulieren bij restauratie, reparatie en constructie van bijzonder vlechtwerk.

Fijnscheenwerk

Ik ben specialist in fijnscheenwerk, een uiterst arbeidsintensieve en fijne vlechttechniek met geprepareerde scheentjes van gesplitste wilgenteen. Tijdens mijn opleiding boeide deze techniek, die nog maar weinigen in Europa beheersen, me zo, dat ik me er drie jaar in verdiept heb. Nu verricht ik veel restauratiewerk voor particulieren en musea, maak ik replica’s van historische voorwerpen, miniatuur vlechtwerk en ontwikkel ik een eigen lijn eigentijdse gebruiksvoorwerpen in deze techniek met beeldend werk en objecten.

Miniaturen

In de 17de eeuwse poppenhuizen in het Rijksmuseum in Amsterdam is bijzonder fijnscheenwerk te zien. Huishoudelijk vlechtwerk –manden, stoelen, wiegen- minutieus en realistisch nagemaakt.in miniatuur. Als fijnscheenwerkspecialist maak ik ook zulke fijne miniatuurvoorwerpen.

Bloom | Foto: Haye Bijlstra

Aandacht voor ambacht biedt kans voor design!

Als ambachtsvrouw anno nu ben ik veelzijdig en flexibel. Ik kijk graag over de grenzen van het oude ambacht heen om zo met de technieken van toen nieuw en vernieuwend werk te maken. Samen met ontwerpers en kunstenaars ga ik uitdagingen aan met nieuwe materialen en technieken.

Kunstambacht

In 2012 maakte ik actief deel uit van de expositie Hand Made in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Niet alleen was fijnscheenwerk van mij te zien in de tentoonstelling, ik bemande ook een week lang één van de ambachtstudio’s in het museum.


(artikelen)
  1. Fijnscheenwerk is een vak apart
  2. Aandacht voor ambacht biedt kans voor design
  3. Windsein Oostmahorn
  4. Hedendaags vlechtwerk
  5. Rotan vlechtwerk is hot
  6. Traditioneel vlechtwerk
  7. Krantenstok
  8. Miniaturen vlechten is precisiewerk

(internet)