Rotan is hot

Wie herkent het niet uit de de zeventiger jaren zo’n typisch rond rotan kuip stoeltje? Met een mooi vintage groen, paars of oranje kussentje er in? Rotan meubels mogen zich verheugen in de vernieuwde aandacht van stylisten en interieur ontwerpers. Rotan wordt weer omarmd en is terug van weggeweest.
De mooiste rotan meubels werden van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig gewoon in eigen land gemaakt.

Oerdegelijk

Meubels van duurzame kwaliteit, maar vlechtwerk is kwetsbaar. Na jaren intensief gebruik, invloeden van het klimaat of insectenvraat is restauratie soms noodzakelijk. Reparatie en restauratie gebeurt altijd met respect voor het object.

Noordwolde

In het midden van de vorige eeuw speelt rotan een belangrijke rol in het Dutch Design. De bakermat ligt in Noordwolde in Friesland, waar twee fabrieken, Rohé en Gebr. Jonkers, zich specialiseren in vlechtwerk. Het rotan komt uit Indonesië en vervangt de oorspronkelijke wilgentenen, die veel minder taai en buigzaam zijn. In Noordwolde stonden meubelfabrieken die samenwerkten met nationaal en internationaal erkende designers.

Goed wonen

De luchtige en strak vormgegeven rotan meubels passen prima in de functionalistische stijl van de Goed Wonen periode. Beide meubelproducenten werken met zowel Deense als Nederlandse ontwerpers, waaronder één van de meest bekende ontwerpers Dirk van Sliedregt.

Rotan krantenstok | Foto: Haye Bijlstra

Van Sliedrecht

In het begin ontwerpt Van Sliedregt de hele stoel van rotan. Dit past echter minder goed bij de strakke stijl van die tijd. Daarom bedenkt hij begin jaren 50 de combinatie van rotan met een stalen buisframe. Een enorm succes, waarbij hij zelfs bejubeld wordt door de stichting Goed Wonen.

In de jaren 70 raken beide bedrijven, die elkaars concurrent zijn en er een sport van maken om elkaars ontwerpen te stelen, in verval. De crisis slaat toe en de meubelhandel stort in. Ook de aanvoer van rotan wordt gestaakt, vanwege de beschermende maatregelen die Indonesië neemt om haar eigen industrie te beschermen. Nadat eerst Gebr. Jonkers in de jaren 80 moet stoppen, moet ook Rohé uiteindelijk in 1997 haar deuren sluiten.