Vlechtwerk

Traditioneel vlechtwerk

Tot 1950 waren er nog veel beroeps mandenmakers in Nederland, zij maakten manden voor visserij, land- en tuinbouw. Enkele streekmanden zijn boskoopse mand, plukmand, kubbe, oellewanne en eendennest.

Broedkorf | ongeschilde wilgenteen | Foto: Haye Bijlstra

Na 1950 werden de manden geleidelijk aan vervangen door plastic tassen, houten kratten en ijzeren manden. Hiermee werd het einde ingeluid van de functionele mandenmakerij. Er zijn nog enkele mandenmakers in Nederland die beroepsmatig werken en daarnaast veel mensen die hobbymatig vlechten.

Mandwerk

Dat mandwerk nog bestaat mag verbazingwekkend worden genoemd daar vrijwel iedere toepassing van mandwerk in het verleden tegenwoordig vervangen wordt door tenminste 1 nieuw product van een ander materiaal. Men gebruikt nu karton en papier, metaal en plastic. De Boodschappen mand is vervangen door draagtassen van plastic of papier of gewoon een kartonnen doos. Men gebruikt tegenwoordig een mand uit voorkeur en niet vanwege de noodzaak. Het enorme aanbod aan mandwerk(meestal uit lage loon landen) toont dat het nog steeds een gewild artikel is. Mandwerk is eigenlijk een van de goedkoopste en makkelijkst verkrijgbare vormen van volkskunst afkomstig uit alle delen van de wereld

Vensterhort | Vlechtwerk: José Schilder | geschilde wilgenteen | Foto: Haye Bijlstra


(artikelen)
  1. Fijnscheenwerk is een vak apart
  2. Aandacht voor ambacht biedt kans voor design
  3. Windsein Oostmahorn
  4. Hedendaags vlechtwerk
  5. Rotan vlechtwerk is hot
  6. Traditioneel vlechtwerk
  7. Krantenstok
  8. Miniaturen vlechten is precisiewerk

(internet)