Masterclass Toekomstdenken

De kunstenaars die deelnamen aan de expositie in CBK Emmen, maakten kans om uitgenodigd te worden voor een masterclasstraject. Door de coronacrisis moest de bekendmaking van de negen winnaars uitgesteld worden tot vrijdag 5 juni 2020. Maar toen was het toch zover. Acht kunstenaars zijn geselecteerd door een jury en de negende winnaar werd uitgenodigd voor het traject op basis van publiekstemmen.

Modellen maken | Foto: Esmé Hofman

De volgende kunstenaars gaan onder professionele begeleiding werken aan nieuwe kunstwerken die ze eind dit jaar mogen exposeren in CBK Rensenpark in Emmen. De geselecteerde kunstenaars zijn: Hilja Staal (Assen), Janny Smit (Dwingeloo), Nicoline Goris (Meppel), Esmé Hofman (Wapse), Eveline Villerius (Ruinen), Sandra Kip (Emmen), Monique Temmen (Emmen) en Bert Heemstede (Roden).

Publiekslieveling
Het favoriete werk van het publiek was de fotoserie “Nederland na de zeespiegelstijging” van Jan Eric Krikke.

Jury rapport Esmé Hofman

Het lokt je, roept je en eenmaal dichterbij gekomen verrast en ontroert het je. Het staat stil te zijn, in zichzelf gekeerd, en toch kan je er niet omheen. Er gaat een enorme kracht uit van dit mysterieuze object van Esmé Hofman. Door de vorm lijkt het een gebruiksvoorwerp, maar dat is het niet. Er is geen gebruiksfunctie, of is deze heel goed verscholen? Het object is zeer kundig gemaakt, maar Hofman is dan ook specialist in vlechttechnieken. Wat communiceert deze dichtgevlochten kom over het toekomstdenken van Hofman?
Het verfijnde object draagt iets onheilspellend én lieflijks in zich; deze dualiteit maakt het werk spannend om naar te kijken. De jury ziet lef, durf en potentie in het gepresenteerde werk. Het voorzichtige zoeken en proberen naar autonome verbeelding nodigt uit tot iets monumentaals. De jury is nieuwsgierig geworden en nodigt Hofman uit, om deel te nemen aan de masterclasses om zich ook als autonoom kunstenaar te kunnen ontwikkelen.

Kitty Boon