Vlechtvakmanschap: een link tussen traditie en innovatie

Ooit was Stokkem hét epicentrum van de vlechtnijverheid. Vandaag telt Vlaanderen nog maar een handvol vakmensen die deze stiel beheersen. Velen van hen willen de onderlinge banden aanhalen en de op-en-top duurzame stiel verstrengelen met de toekomst.
Daarom bracht Focus Vakmanschap vlechtwerk in beeld. Focus Vakmanschap, op initiatief van Vakmanschap & Erfgoed, was een meerjarig project (2020-2023). De bedoeling was om vakmanschappen, levend erfgoed, te documenteren, te delen en erover te communiceren.

Serious Business

Samen met Stad Dilsen-Stokkem, Mandenmakerij De Ratelaar, Mandenmakerij Cattelant, De Ullewanne en vlechtwerkvormgeefster Esmé Hofman ging Focus Vakmanschap dit traject aan. Eén van de resultaten die we je vandaag tonen is een mooie expo over vlechtwerk.
Vanaf juli 2024 is de expo te zien in Visitor Center De Wissen. Je ontdekt aan de hand van een aantal specifieke objecten het verleden, heden en toekomst van het vakmanschap. Samen met de montage vertellen de zorgvuldig uitgekozen voorwerpen het verhaal van vlechtwerk.