Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten

De open oproep nodigt kunstenaars en ontwerpers uit met een projectvoorstel te komen die een gelijkwaardige samenwerking met ambachtslieden versterkt en die ertoe kan leiden dat het ambacht een duurzame toekomst tegemoet kan gaan. Er is specifiek aandacht voor duurzaamheid en circulariteit in de nieuwe toepassing van het ambacht. Het project kan diverse vormen hebben, zoals experiment in materiaal en techniek, ontwerpend/artistiek onderzoek of een bijzondere samenwerking binnen een werkplaats-setting of een lab.

Glas Vlechterij | Foto: Website Stimuleringsfonds

Visser & Meijwaard, 2020 Glas Vlechterij

Visser & Meijwaard (Steven Visser en Vera Meijwaard) is een ontwerpstudio gericht op product design en scenografisch tentoonstellingsontwerp. Vanuit een fascinatie voor ‘form follows function’ zoekt het ontwerpduo naar nieuwe toepassingen voor de esthetiek die verscholen ligt in alledaagse producten. Door te spelen met materiaalgebruik, context en schaal herwaarderen ze bestaande functionele detaillering en ontstaat er een volwaardig nieuw ontwerp. Binnen dit project zoeken ze de samenwerking met zowel glasstudio van Tetterode als ambachtelijk vlechtwerker Esmé Hofman. Samen onderzoeken ze nieuwe toepassingen voor bestaande ambachtstechnieken en experimenteren ze met het zelf opbouwen van de materialen om zo vlechtwerk met glas te combineren. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een serie verlichtingsobjecten die over de grenzen van de oude ambachten heen gaan. Gezamenlijk worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd op de Dutch Design Week. Ook gaan ze kijken of er vanuit het ontwerpproces een workshop ontwikkeld kan worden om de opgedane kennis te delen en over te dragen via het Crafts Council en bij Cibap Vakschool voor Vormgeving.

www.vissermeijwaard.nl

Innovatief vlechtwerk | Foto: Website Stimuleringsfonds

Atelier Remy & Veenhuizen, 2020 Innovatief vlechtwerk

Ontwerper René Veenhuizen (Studio Remy & Veenhuizen) en ambachtelijk vlechter Esmé Hofman onderzoeken, ontwikkelen en produceren nieuwe innovatieve en duurzame toepassingen van vlechtwerk. René Veenhuizen raakte geïnteresseerd in vlechtwerk tijdens het project Bamboe labs over toepassingsmogelijkheden van Aziatische bamboe waarvoor Studio Remy & Veenhuizen een stoel ontwierp. Hij stelt dat de benodigde kennis en ervaring voor het ontwikkelen van vlechtwerk dreigt te verdwijnen in Nederland, terwijl vlechtwerk geschikt is voor duurzame toepassingen. Zij zetten samen bestaande en nieuwe technologieën en technieken in om een bewezen duurzaam product nieuw leven in te blazen en ze verrichten onderzoek naar de eigenschappen en toepasbaarheid van de materialen (zoals wilgentenen, berkenbast, biezen, stro, hazelnoot, riet, grassen, papier, leer, textiele vezels en van verder weg rotan en bamboe) en technieken die vroeger werden gebruikt en geven op basis van een cultureel historische context een basis voor hedendaagse (design)toepassingen. Ze beredeneren niet vanuit een vooropgezet eindproduct, maar vanuit onderzoek om te komen tot nieuwe toepassingen die nieuwe ontwerpen mogelijk maken. Vervolgens delen ze de kennis met vakgenoten en toekomstige generaties.

remyveenhuizen.nl